Pokud bychom měli jmenovat některé z ikonických jídel gruzínské kuchyně, Khinkali (Chinkali) by jistě hrdě stály mezi prvními třemi v žebříčku. I když si je v Gruzii můžete objednat téměř ve všech restauracích, není nad to si je uvařit doma společně s rodinou či přáteli. U nás doma je to vždy událost, na které se podílí celá rodina, a když se tyto kouzelné "měšce" nesou obřadně na velkém podnosu ke stolu, všem září oči radostí.
Na přibližně 40 ks budete potřebovat:
Těsto:
- 1,2 kg mouky
- 0,7 l studené vody
- přibližně 15 - 20 g soli
Náplň:
- 600 g hovězího masa
- 400 g vepřového boku bez kosti
- 4 středně velké cibule
- 4-5 stroužků česneku
- čerstvý koriandr (zde platí podle chuti, náš osobní názor ale je, že čím více, tím lépe :), na toto množství masa cca 50 g koriandru)
- pepř
- špetku mletého kmínu
- saturejka (nemusí být, pokud nemáte)
- 0,7 - 0,8 l studené vody, ve které rozpustíte 20 g soli
Postup:
1.Nejprve si připravte těsto. Rozpusťte vodu ve džbánku se studenou vodou a pomalu ji přidávejte do mouky. Musí Vám vzniknout pevné, elastické těsto, a to vyžaduje delší dobu zpracovávání. Dejte si tedy načas a nikam nespěchejte. Jakmile bude těsto hotové, vytvořte z něj váleček o průměru přibližně 7-8 cm, zabalte jej do potravinové fólie a dejte odpočívat do lednice alespoň na 1 hodinu (když pospícháme, dáme těsto alepoň na půl hodiny do mrazáku).
2. Zatímco těsto odpočívá, připravíme si masovu náplň. Maso, cibuli a česnek pomeleme v mlýnku na maso, a pak již jen dochucujeme.
Tip: Pokud máme, pomeleme společně s masem také stonky koriandru. Vytěžíte tak maximum chuti z této úžasné bylinky.
3. Dále do masové směsi přidejte podle chuti nakrájené listy koriandru, mletý kmín, pepř a saturejku. Vše dobře promíchejte a nakonec přidejte vodus rozpuštěnou solí, aby byly khinkali krásně šťavnaté. Podle chuti můžete případně ještě dosolit. Směs dejte do lednice uležet, aby se propojily všechny chutě.
4. Když máme připraveny všechny komponenty, nastává samotná fáze "motání". Váleček těsta nakrájejte na přibližně 2cm plátky a ty vyválejte na tenké placky. Lžící naberte masovou náplň a položte ji do středu těsta a dejte přitom pozor, aby se vám šťáva z náplně nevylila na okraje těsta. Chytněte okraje těsta a postupně je skládejte po obvodu jako harmoniku, dokud neuzavřete celý kruh. Poté smotané okraje silně stlačte k sobě a utěsněte. Vršek můžete buď utrhnout nebo například pro hezčí efekt ustřihnout nůžkami. A máte téměř hotovo :)
5. Smotané khinkali vhoďte do velkého hrnce s osolenou vroucí vodou a vařte po dobu 10 minut. Poté do hrnce nalijte džbánek (asi 1 litr) studené vody a khinkali opatně vytahujte děrovanou naběračkou.
Servírujte ihned. Gruzíni obvykle podávají khinkali posypané černým pepřem a zapíjí pivem.
Jak jíst khinkali?
Pokud chcete jíst khinkali jako správní Gruzínci, rozhodně nechte příbory v šuplíku :). Stačí ruce a hodně ubrousků :).
Chytněte khinkali za "stopku" a zespodu udělejte malou dírku, přes kterou vypijte šťávu uvnitř. Poté už můžete pokračovat a s chutí sníst zbytek.
Co dělat, pokud nesníte všechny khinkali najednou?
Pokud se Vám nepodaří sníst všechny khinkali dokud jsou ještě teplé, nebo nějaké zbydou do druhého dne, nezoufejte! Rozehřejte pánev s olejem a na vyšším plameni postupně osmažte khinkali dozlatova ze všech stran (je třeba často otáčet a hlídat), dokud nebude těsto krásně křupavé.
A na závěr, kreativitě se meze nekladou a khinkali je jedno z jídel, u kterého po zvládnutí základní techniky můžete s chutí exprimentovat. Naplňte je například houbami či sýrem, ideálně gruzínským :). Z našich pokusů můžeme doporučit například špenátové khinkali plněné ricottou.